Over

Missie/doelstelling

De missie van Hilversum Mediawijs is alle basisschoolleerlingen in Hilversum mediawijs te maken!

Uit onderzoek (Monitor Jeugd en Media 2017) blijkt dat kinderen, de digital natives, vaak nog niet voldoende mediawijs zijn. Mediawijze kinderen kunnen naast consumeren ook een mening vormen over media, zelf media maken en inzetten om een doel te bereiken.

In het nieuwe schoolcurriculum is een centrale plek weggelegd voor het thema mediawijsheid. Het mediacluster neemt alvast een aanloop en zet in op het betekenis geven aan mediawijsheid vanuit het lokale perspectief, een samenwerking tussen Hilversumse scholen en culturele instellingen.  

Om impact te vergroten worden innovatieve didactische werkvormen toegepast zoals makers education; een ervaringsgerichte didactische werkvorm waarbij kinderen leren door zelf te ontwerpen, maken, experimenteren, onderzoeken en daarop reflecteren.

Wie zijn wij?

Mediacluster Hilversum is een samenwerking tussen zes Hilversumse culturele instellingen: Bibliotheek Hilversum, het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid, SBK Kunstuitleen Gooi- en Eemland, Grafisch Atelier Hilversum, Filmtheater Hilversum en Museum Hilversum. Zij hebben met steun van Gemeente Hilversum en Cultuureducatie Gooi- en Vechtstreek de handen ineen geslagen om mediawijsheid vanuit een lokaal perspectief betekenis te geven.

Bibliotheek HilversumMirjam Roling
Nederlands Instituut van Beeld en GeluidSuzanne van der Wateren
SBK Kunstuitleen Gooi en EemlandRolf Nieuwenhuijse
Grafisch Atelier HilversumMartijn van der Blom
Filmtheater HilversumStephanie Soemanta
Creative Image LabEsmee Hickendorff